- انتشار : 1403/07/03
- بروزرسانی : 1403/12/20
- نویسنده : سارا رمضانی
- 1604
خلاصه این مطلب را در پادکست دلکینی گوش دهید:
دانشجویان یا دانشآموزانی که امتحان مهمی مانند کنکور یا امتحانات پایان ترم دارند، معمولا به دنبال راهی هستند که شب را بیدار بمانند و ساعات مطالعه خود را افزایش بدهند. یکی از بهترین، مؤثرترین و در عین حال تا حدودی بیخطرترین راههای افزایش سطح هوشیاری و بیدار ماندن در طول شب برای مطالعه، نوشیدن قهوه یا کافئین است. اما سوال اصلی بسیاری از افراد این است که نحوه مصرف قهوه برای درس خواندن با تمرکز و انرژی بالا به چه صورت است؟ شاید جالب باشد بدانید که در صورت مصرف نادرست قهوه برای درس خواندن، ممکن است به طور کلی تأثیر آن را از بین ببرید و حتی در مواردی برای سلامتی خود مشکلاتی ایجاد کنید. بنابراین اگر میخواهید صفر تا صد نکات مربوط به نوشیدن قهوه برای امتحان را بدانید، ادامه این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید.
قهوه با توجه به نوع خود، درصد بالایی کافئین دارد و کافئین موجود در قهوه باعث هوشیاری بیشتر، کمک به بیدار ماندن و در نهایت مطالعه برای امتحانات میشود. اکنون سؤالی که مطرح میشود این است که تاثیر کافئین بر بیداری و هوشیاری به چه صورت بوده و چه تأثیری بر روی میزان مطالعه مفید میگذارد؟ در ادامه برخی از مهمترین تاثیرات کافئین بر بیداری و هوشیاری را بررسی میکنیم.
آدنوزین نوعی ماده شیمیایی است که در مغز انسان باعث افزایش خستگی و خواب آلودگی میشود. کافئین، گیرندههای این ماده شیمیایی را در مغز میبندد و از فعال شدن این ماده شیمیایی جلوگیری میکند (رفرنس). در نهایت، کاهش آدنوزینهای متصل باعث کاهش میزان حس خستگی و خواب آلودگی میشود. از طرف دیگر، قهوه و کافئین درون آن، میزان دوپامین خون را افزایش میدهد و در نهایت باعث افزایش هوشیاری و احساس انرژی بیشتر میشود. بنابراین کافئین موجود در قهوه، سیستم عصبی مرکزی بدن را تحریک میکند و به افراد این حس را القا میکند که انرژی بسیار بیشتری دارند.
یکی از مهمترین تأثیرات واکنشهای شیمیایی کافئین در بدن، افزایش عملکرد شناختی و در نهایت افزایش تمرکز است. با افزایش دوپامین خون به دلیل نوشیدن قهوه، میزان تمرکز افراد بر روی موضوعات مختلف بیشتر شده و در نهایت عملکرد شناختی آنها هم افزایش پیدا میکند. در برخی از موارد، دانشآموزان با مشکلاتی مانند عدم توانایی در تحلیل مطالعات خود مواجه میشوند. به زبان ساده، ممکن است بارها درسی را مطالعه کنند، اما به دلیل خستگی بدن و کاهش عملکرد سیستم عصبی، هیچ چیز از مطالعات خود متوجه نشده و در نهایت چیزی هم به خاطر نمیسپارند. اما با نوشیدن قهوه برای تمرکز، عملکرد شناختی مغز تا حدود بسیار زیادی افزایش پیدا کرده و قدرت تحلیل مطالعات خود را خواهد داشت.
مطالعه بیشتر: تاثیر قهوه بر سلامت بدن
سؤال دیگری که ممکن است برای دانشآموزان یا دانشجویان پیش آمده باشد این است که هنگام خرید قهوه به چه مواردی باید دقت کنم تا بتوانم یک قهوه خوب را برای شببیداری و درس خواندن انتخاب کنم؟ در یک جواب ساده باید گفت که با توجه به میزان مقاومت بدن و سیستم عصبی شما به کافئین، هر قهوهای که دیکف نشده باشد میتواند به افزایش هوشیاری و بیداری برای مطالعه در شب کمک کند. اما برخی از ترکیبهای قهوه نسبت به دیگر قهوهها، تأثیر بیشتری دارند. در ادامه برخی از بهترین انواع قهوه برای کار و بیدار ماندن در طول شب معرفی شدهاند.
منظور از قهوه ۵۰ - ۵۰، ترکیبی یکسان از قهوه عربیکا و قهوه ربوستاست. عربیکا و ربوستا محبوبترین انواع قهوه هستند که هر کدام ویژگیهای بهخصوصی دارند و برای افزایش تعادل قهوه، معمولا این دو نوع قهوه را با یکدیگر ترکیب میکنند. قهوه عربیکا طعم ملایمتر و میزان کافئین کمتری نسبت به قهوه ربوستا دارد. از طرفی، قهوه ربوستا طعم تلخی دارد و هر چه درصد آن در ترکیب بیشتر باشد، میزان کافئین قهوه هم بالاتر میرود.
برای مثال، میزان کافئین یک فنجان قهوه ۵۰-۵۰ نسبت به یک فنجان قهوه ۱۰۰٪ ربوستا بسیار کمتر است. با وجود این نسبت به ترکیبهایی مثل ۱۰۰٪ عربیکا یا ۷۰٪ عربیکا و ۳۰٪ ربوستا کافئین بیشتری دارد. این قهوه نسبت به قهوههایی با درصد ربوستای بیشتر تلخی کمتری دارد. با وجود این که ۵۰ درصد این قهوه را عربیکا تشکیل میدهد، اما باز هم بر روی هوشیاری شما و بیدار ماندن تأثیر زیادی دارد. اگر به نوشیدن قهوه عادت ندارید و تأثیر کافئین بر روی شما بسیار زیاد است، قهوه ۵۰-۵۰ میتواند اثر لازم را بگذارد؛ اما در غیر این صورت پیشنهاد ما این است که از سایر میکسهای قهوه با درصد ربوستای بیشتر استفاده کنید.
در صورتی که حس میکنید نوشیدن ۱۰۰ درصد قهوه ربوستا برای شما ممکن نیست و میزان بالای کافئین آن میتواند برای شما مشکلاتی ایجاد کند، میتوانید سراغ ترکیب قهوه ۳۰٪ عربیکا و ۷۰٪ ربوستا بروید. معمولا افرادی که نمیتوانند با نوشیدن قهوه ۵۰-۵۰ بیدار بمانند، اما قهوه ۱۰۰ درصد هم برای آنها سنگین است، به سراغ این ترکیب میروند. این ترکیب میتواند میزان مناسبی از کافئین را به همراه باریکهای از طعم دلنشین عربیکا به شما بدهد.
یکی از قویترین انواع قهوه با بیشترین میزان کافئین برای بیدار ماندن، قهوه ۱۰۰% ربوستا است. این قهوه طعم بسیار تلخ و میزان کافئین بالایی دارد و میتواند انرژی، عملکرد شناختی و تمرکز را تا حد بسیار زیادی بالا ببرد. هنگام نوشیدن قهوه ۱۰۰ ربوستا باید به این موضوع توجه داشته باشید که نوشیدن میزان بالای این قهوه، به خصوص برای افرادی که به نوشیدن قهوه عادت ندارند، میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند بیخوابی، افزایش ضربان قلب، اضطراب و مشکلات عصبی شود. بنابراین اگر خیلی اهل نوشیدن قهوه نیستید، بهتر است که به سراغ سایر ترکیبات قهوه بروید و با قهوه ۱۰۰ ربوستا شروع نکنید.
بیشتر مواقع میشنویم که بعد از غروب آفتاب نباید قهوه بنوشیم تا شب بتوانیم راحت بخوابیم، اما اگر قصد داریم کل شب را بیدار بمانیم و مطالعه کنیم، بهترین زمان قهوه خوردن کی است؟ در واقع باید بگوییم که بهترین زمان قهوه خوردن برای درس خواندن با توجه به میزان حساسیت افراد به قهوه میتواند متفاوت باشد.
این موضوع را به خاطر داشته باشید که قهوه مانند فیلم و انیمیشنها عمل نمیکند و بلافاصله بعد از نوشیدن یک شات اسپرسو کاملا هوشیار نخواهید شد. قهوه به طور معمول با توجه به میزان حساسیت سیستم عصبی افراد مختلف، حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول میکشد تا تأثیر خود را نشان بدهد. بنابراین اگر میخواهید با ۱۰۰ درصد انرژی خود سراغ جزوههای دانشگاه یا کتب درسی خود بروید، بهتر است که حداقل نیم ساعت پیش از شروع زمان مطالعه، قهوه خود را نوش جان کنید.
نوشیدن قهوه برای بیداری با توجه به میزان حساسیت شما و همچنین نوع قهوهای که انتخاب کردهاید، میتواند شما را بین ۳ تا ۸ ساعت بیدار نگه دارد. در صورتی که امتحان شما در ساعات اولیه صبح است و میخواهید شب را بیدار بمانید، باید به میزان تاثیر قهوه بر بیداری توجه ویژهای داشته باشید. ممکن است در اوایل صبح تأثیر کافئین از بین برود و در جلسه امتحان احساس خستگی و خواب آلودگی کنید. بنابراین بهترین کار این است که فاکتورهایی مانند میزان حساسیت سیستم عصبی به کافئین، ساعات مطالعه، نوع قهوه و ساعت شروع امتحان را در نظر بگیرید و سپس بهترین زمان نوشیدن قهوه برای درس خواندن را انتخاب کنید.
مقاله پیشنهادی : بهترین زمان نوشیدن قهوه
مقدار قهوه مورد نیاز برای بیداری و افزایش تمرکز هم مانند سایر فاکتورها، تا حدود زیادی به میزان مقاومت بدن شما نسبت به کافئین بستگی دارد.
به نقل از وبسایت mayoclinic.org :
حداکثر میزان کافئین دریافتی که برای افراد بزرگسال و سالم توصیه میشود، ۴۰۰ میلیگرم است ( حداکثر حدود 4 فنجان قهوه در روز) و مصرف قهوه بیشتر از این میزان میتواند منجر به بروز عوارض زیادی شود. لازم به ذکر است افرادی که مشکلاتی مانند اختلال اضطراب، بیخوابی، تپش قلب و کم خونی دارند، نباید بیش از روزانه ۲۰۰ میلیگرم قهوه مصرف کنند.
به این موضوع توجه داشته باشید که این میزان از کافئین برای کل روز محاسبه میشود و در صورتی که تنها در شب و برای مطالعه قصد دارید قهوه مصرف کنید، باید میزان کمتری مصرف کنید. به یاد داشته باشید که مصرف بیش از حد قهوه نه تنها به افزایش تمرکز شما کمک نمیکند، بلکه میتواند باعث افزایش اضطراب شما شده و میزان تمرکز را تا حدود زیادی کاهش بدهد.
یکی از سؤالات مهمی که برای بسیاری از افراد به وجود میآید این است که چرا بعد از نوشیدن قهوه احساس خواب آلودگی میکنند؟ اولین دلیل این است که میزان مقاومت هر فرد نسبت به کافئین متفاوت است و برخی از افراد ممکن است که به طور کلی نسبت به کافئین واکنشی نشان ندهند. علاوه بر آن، افرادی که میزان زیادی قهوه مینوشند، ممکن است که نسبت به قهوه مقاوم شوند و مانند سایر افراد تأثیر آن را حس نکنند. با این تفاسیر، دلیل اصلی برای بیشتر افراد این است که از شیر و شکر در قهوه خود استفاده میکنند. شیر و شکر در قهوه میتواند میزان قند خون را افزایش دهد و در نهایت باعث خواب آلودگی شوند. بنابراین اگر میخواهید قهوه بنوشید و شب را برای مطالعه و کار بیدار بمانید، به هیچ عنوان از شیر و شکر در قهوه خود استفاده نکنید.
مقاله پیشنهادی : قهوه بدون کافئین چیست؟
نوشیدن قهوه یکی از بیخطرترین راههای بیدار ماندن و درس خواندن برای دانشجویان و دانشآموزان است؛ اما با این حال در صورتی که افراد در نوشیدن آن زیادهروی کنند یا این که یک سری نکات را در نظر نگیرند، ممکن است آسیبهای جدی به خود بزنند. اولین نکته مهم این است که بهتر است قهوه را با سایر نوشیدنیهای دارای کافئین مانند نوشیدنیهای انرژیزا استفاده نکنید. میزان بالای کافئین ناشی از مصرف این دو نوشیدنی با هم ممکن است در نهایت منجر به عوارضی مثل اسید معده و اضطراب شدید شود.
در صورتی که اضطراب شدید دارید، به هیچ عنوان از قهوه برای شب بیداری و درس خواندن استفاده نکنید. این نوشیدنی میزان هورمون استرس را در بدن افزایش میدهد و ممکن است برای شما خطرناک باشد. همچنین اگر در حالت عادی قهوه نمینوشید، از مصرف قهوههای حاوی درصد بالای کافئین برای بیداری خودداری کنید. در آخر به یاد داشته باشید که داشتن خواب کافی و مفید بسیار مهم است. بنابراین بیشتر از یک یا نهایتا دو شب از قهوه برای بیداری و درس خواندن استفاده نکنید.
نوشیدن قهوه میتواند به شما در شب بیداری برای مطالعه و کار کمک بسیار زیادی کند؛ اما به یاد داشته باشید که نوع قهوه، زمان نوشیدن قهوه، میزان مصرف آن و سایر نکات این چنین، تأثیر بسیار زیادی بر روی تجربه شما از نوشیدن قهوه برای بیداری میگذارد. در صورتی که بعد از نوشیدن قهوه خوابآلود میشوید، به هیچ عنوان از شیر و شکر در قهوه خود استفاده نکنید و به سایر نکات مهم برای نوشیدن قهوه برای تمرکز هم دقت داشته باشید. حالا که میدانید چه ترکیب قهوهای برای شما مناسبتر است، میتوانید به فروشگاه دلکینی مراجعه کنید و از بین تنوع قابل توجهی از انواع قهوه، با توجه به ذائقه خود قهوه ایدهآلتان را تهیه کنید.
۱. چرا بعد از نوشیدن قهوه خواب آلود میشوم؟
نوشیدن قهوه به همراه شیر و شکر میتواند میزان قند خون را افزایش دهد و در نهایت باعث خواب آلودگی شده و تأثیر معکوس داشته باشد.
۲. بهترین زمان مصرف قهوه برای درس خواندن کی است؟
بهترین زمان مصرف قهوه برای بیداری و درس خواندن با توجه به میزان مقاومت بدن به کافئین، حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه پیش از شروع زمان مطالعه است.
۳. بهترین نوع قهوه برای بیداری چیست؟
بهترین نوع قهوه برای بیداری به میزان مقاومت بدن فرد به کافئین بستگی دارد؛ اما بیشتر افراد از ترکیبهای قهوه حاوی درصد ربوستای بالا برای بیداری و مطالعه استفاده میکنند.
منابع
داشتن اطلاعات کامل درباره قهوه می تواند به شما کمک کند تا بتوانید بهترین و لذیذترین طعم قهوه را تجربه کنید.
یکی از اصلیترین دلایل همه افراد برای نوشیدن قهوه، دریافت کافئین میباشد. اما کدام قهوه بیشترین کافئین را دارد؟ صبح خود را با چه قهوهای آغاز کنیم؟
به طور کلی قهوه خاصیت دوپینگ و انرژیزا بودن را دارد؛ اما افزودن مقداری کره به قهوه، میتواند این خاصیت را چند برابر بیشتر هم بکند. همه چیز راجب قهوه ضد گلوله و یا قهوه کرهای گفته شده است.