- انتشار : 1403/07/12
- نویسنده : زهرا پرخید
- 1778
قهوه ترکیب پیچیدهای از بیش از هزار ماده شیمیایی است. فنجان قهوهای که از کافی شاپ سفارش میدهید احتمالاً با قهوهای که در خانه دم میکنید متفاوت است. آنچه یک فنجان را تعریف میکند، نوع دانه قهوه، نحوه برشته شدن، میزان آسیاب و نحوه دم کردن آن است. پاسخ انسان به قهوه یا کافئین هم میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. دوزهای کم تا متوسط کافئین (50 تا 300 میلی گرم) باعث افزایش هوشیاری، انرژی و توانایی تمرکز میشود، در حالی که دوزهای بالاتر ممکن است اثرات منفی مانند اضطراب، بیقراری، بیخوابی و افزایش ضربان قلب داشته باشد. با این حال، تحقیقات زیادی در مورد قهوه انجام گرفته که تایید میکند قهوه برای سلامتی مفید است.
قهوه میتواند در این موارد به ما کمک کند تا زندگی بهتر و باکیفیتتری را تجربه کنیم:
این نوشیدنی برای مدتهای طولانی موضوع بحث بوده است. در سال 1991 قهوه توسط سازمان بهداشت جهانی در فهرست سرطانزاهای احتمالی قرار گرفت. در سال 2016 قهوه تبرئه شد! تحقیقات نشان داد که این نوشیدنی با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط نیست. برعکس، خطر ابتلا به سرطانهای خاص در میان افرادی که به طور منظم قهوه مینوشند، کاهش مییابد. تحقیقات نشان میدهد که وقتی قهوه در حد اعتدال مصرف شود، میتواند یک نوشیدنی سالم در نظر گرفته شود.
به طور کلی میتوان گفت که قهوه برای یک فرد بزرگسال و سالم، هیچ گونه ضرری ندارد و حتی میتواند بسیار هم مفید باشد. همه محققانی که در این زمینه مطالعات انجام دادهاند؛ به این نتیجه رسیدند که یک انسان بزرگسال و سالم، میتواند با خیال راحت بین 300 تا 400 میلی گرم، قهوه بخورد.
شواهد نشان داده است که قهوه میتواند باعث کاهش برخی از سرطانها شود(+) به عنوان مثال، قهوه تولید اسیدهای صفراوی را تحریک میکند، در نتیجه هضم را از طریق روده بزرگ تسریع میکند، این کار میتواند میزان مواد سرطانزا را که بافت روده بزرگ در معرض آن قرار میگیرد را کاهش دهد.
قهوه همچنین با کاهش سطح استروژن، مرتبط است. استروژن هورمونی است که با انواع مختلفی از سرطان مرتبط است. استروژن با برخی از سرطانها مثل سرطان سینه و رحم ارتباط دارد. البته باید بدانید که استروژن به خودی خود همیشه خطرناک نیست و در واقع جزء ضروری در رشد انسان است. با این حال در برخی موارد افزایش سطح استروژن در طول زندگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. مصرف قهوه میتواند به کاهش سطح استروژن در بدن کمک کند.
مطالعات نشان میدهد که خود کافئین هم میتواند در رشد و گسترش سلولهای سرطانی اختلال ایجاد کند. علاوه بر این، به نظر میرسد قهوه التهاب را کاهش میدهد که یک عامل خطرناک برای بسیاری از سرطانها است.
محققان به اثرات مفید قهوه برای سلامتی، با بهبود پاسخهای آنتی اکسیدانی و کاهش التهاب اشاره کردند که هر دو عامل مهمی در پیشگیری از سرطان هستند. علاوه بر این، دانشمندان مؤسسه تحقیقات سرطان آمریکا به این نتیجه رسیدند که نوشیدن قهوه ممکن است خطر ابتلا به سرطان آندومتر و کبد را کاهش دهد.
درنهایت پیشنهاد میشود برای مطالعه بیشتر مقاله آیا قهوه سرطان زاست؟ را در سایت دلکینی بخوانید.
اگرچه مصرف کافئین میتواند قند خون را در کوتاهمدت افزایش دهد، اما مطالعات طولانیمدت نشان داده است که افرادی که قهوه مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که قهوه نمیخورند، کمتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند(*) پلی فنولها و مواد معدنی مانند منیزیم موجود در قهوه، میتوانند اثربخشی متابولیسم انسولین و گلوکز را در بدن بهبود بخشد.
در طی 20 سال، تحقیقات گستردهای روی 45335 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد، و نتیجه آن ارتباط افزایش فنجان قهوه و کاهش خطر ابتلا به دیابت بود. بنابراین قهوه در پیشگیری از یکی از رایجترین بیماریها نیز میتواند نقش مثبتی ایفا کند.
پلی فنول های طبیعی موجود در قهوه های کافئیندار و بدون کافئین، میتوانند به عنوان آنتی اکسیدان برای کاهش استرس اکسیداتیو مضر و التهاب سلولها عمل کنند. ممکن است در برخی افراد فواید عصبی داشته باشد و به عنوان یک داروی ضد افسردگی عمل کند. کافئین میتواند بر حالات روانی، مانند افزایش هوشیاری و توجه، کاهش اضطراب و بهبود خلق و خوی تأثیر بگذارد. مصرف متوسط کافئین کمتر از 6 فنجان قهوه در روز با خطر کمتر افسردگی و خودکشی مرتبط است. با این حال در مورد افراد حساس، مقادیر بالاتر کافئین ممکن است باعث افزایش اضطراب، بی قراری و بیخوابی شود.
یک مطالعه که بر روی ۲۶۳۹۲۳ شرکتکننده از مؤسسه ملی سلامت و انجمن بازنشستگان آمریکا انجام شد، نشان داد کسانی که ۴ فنجان قهوه یا بیشتر در روز مینوشیدند، تقریباً ۱۰ درصد کمتر از افرادی که هیچکدام از آنها قهوه نمینوشیدند، در معرض افسردگی بودند.
نکته جالبتر اینجاست که بررسی سه گروه بزرگ مردان و زنان در ایالات متحده نشان داده است که با افزایش مصرف قهوه، خطر خودکشی کاهش می یابد. در مقایسه با افرادی که قهوه نمینوشیدند، خطر خودکشی در بین افرادی که روزانه 2 تا 3 فنجان مینوشیدند، 45 درصد و در میان افرادی که روزانه 4 فنجان یا بیشتر مینوشیدند، 53 درصد کمتر بود.
مطالعه بیشتر: قوی ترین نوع قهوه از نظر کافئین کدام است؟
بیماری پارکینسون (PD) عمدتاً به دلیل سطح پایین دوپامین ایجاد میشود. شواهد ثابتی از مطالعات اپیدمیولوژیک وجود دارد که مصرف بیشتر کافئین با خطر کمتر ابتلا به PD مرتبط است.
یک بررسی سیستماتیک از 26 مطالعه نشان داد که خطر ابتلا به PD با مصرف بیشتر قهوه کافئیندار 25 درصد کمتر است. همچنین نشان داد که با افزایش هر 300 میلیگرم در مصرف کافئین، این خطر 24 درصد کاهش مییابد.
گروه بزرگی از مردان و زنان به ترتیب به مدت 10 و 16 سال درمورد مصرف کافئین و PD مطالعه کردند. نتایج نشان داد که در مردانی که بیشترین کافئین را مصرف میکنند (6 فنجان قهوه یا بیشتر در روز) و خطر ابتلا به PD در مقایسه با مردانی که قهوه نمینوشند، 58 درصد کمتر است.
زنان با مصرف متوسط 1 تا 3 فنجان قهوه در روز کمترین خطر را نشان دادند.
در مطالعه CAIDE (عوامل خطر قلبی عروقی، پیری و زوال عقل)، نوشیدن 3 تا 5 فنجان قهوه در روز در میانسالی (میانگین سن 50 سال) با کاهش قابل توجه خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در سنین بالاتر در مقایسه با کاهش خطر ابتلا به آلزایمر مرتبط بود. این تحقیق به مدت 21 سال صورت گرفت.
ترکیباتی از کافئین یا اجزای موجود در قهوه وجود دارد که ممکن است از تشکیل سنگ کیسه صفرا جلوگیری کند. رایجترین نوع سنگ کیسه صفرا از کلسترول ساخته شده است. قهوه میتواند از تبدیل شدن کلسترول به سنگ در کیسه صفرا جلوگیری کند. دلیل آن اسن است که کافئین میتواند به انقباضات کیسه صفرا را تحریک کرده و جریان صفرا را افزایش دهد تا کلسترول جمع نشود.
فواید قهوه برای پوست بسیار است. ممکن است با گشاد کردن عروق خونی زیر پوست و بهبود جریان کلی خون به کاهش ظاهر سلولیت روی پوست کمک کند. استفاده مستقیم قهوه روی پوست ممکن است به کاهش ظاهر خطوط و چین و چروک کمک کند. قهوه همچنین منبع عالی آنتی اکسیدان است که ممکن است برای پوست، پوست سر و مو مفید باشد.
در نهایت؛ قهوه خوب است یا بد؟
مجموعه زیادی از شواهد نشان میدهد که مصرف قهوه کافئیندار، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سرطان را کاهش میدهد. در واقع، مصرف روزانه 3 تا 5 فنجان قهوه اسپرسو یا هر قهوه دیگری که دوست دارید، به طور مداوم با کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن مرتبط است. با این حال، برخی از افراد ممکن است مقادیر بالاتر کافئین را به دلیل علائم عصبانیت، اضطراب و بیخوابی تحمل نکنند.
افرادی که در کنترل فشار خون خود مشکل دارند، بهتر است مصرف قهوه خود را تعدیل کنند. همچنین به زنان باردار توصیه میشود که روزانه کمتر از 200 میلیگرم کافئین (مقدار 2 فنجان قهوه) مصرف کنند، زیرا کافئین از طریق جفت به جنین میرود و با وزن کم نوزاد هنگام تولد همراه است.
اگر فردی هستید به کافئین حساس دارید، قهوه بدون کافئین گزینه خوبی است و طبق تحقیقاتی که در طی این مقاله خلاصه شد، تمام این فواید و اثرات را قهوههای دیکف یا بدون کافئین هم دارند.
متاسفانه همه افراد نمیتوانند از این نوشیدنی دلچسب لذت ببرند. بعضی از افراد باید از مصرف قهوه خودداری کنند یا آن را محدود کنند. این افراد شامل گروههای زیر میشوند:
افرادی که سطح بالایی از اضطراب دارند یا افرادی که مستعد حملات پانیک هستند.
زنان باردار قطعا باید از مصرف قهوه خودداری کنند یا به شدت آن را محدود کنند.
افراد مبتلا به مشکلات اضطرابی، فشار خون بالا یا بیماری قلبی باید مصرف کافئین خود را محدود کنند.
افرادی که رژیم غذایی ضعیف یا محدودی دارند، مانند گیاهخواران، و افرادی که دارای شرایط پزشکی خاصی مانند بیماری التهابی روده هستند.
با این حال، برای اکثر مردم، مصرف متوسط قهوه بیخطر است و حتی میتواند به سلامت آنها کمک کند.
هر کسی که میخواهد حال بهتری داشته باشد! این بهترین پاسخی است که میتوان برای پاسخ به سوال "چه کسانی باید قهوه بخوردند؟" در نظر گرفت. این حال خوب هر چیزی میتواند باشد؛ کسانی که به دنبال انرژی و تمرکز بیشتر هستند. کسانی که میخواهند سرحالتر باشند و احساس بهتری داشته باشند. کسانی که میخواهند پوست و موی شادابی داشته باشند. حتی افرادی که ترجیح میدهند نهایت کافئین را دریافت کنند تا از انرژی بالاتری برخوردار شوند، میتوانند از قهوه پرکافئین یا قهوه فول کافئین استفاده کنند. به طور کلی هر کسی که حال خوب میخواهد، بهتر است قهوه را هم بخواهد.
مطالعه بیشتر: روش های فرآوری قهوه کدامند؟