0
shortlogoخانه حساب کاربری سبد خرید0

ویژگی‌های قهوه اتیوپی

  • انتشار : 1403/08/14
  • نویسنده : سارا رمضانی
  • 76
اگر از دوستداران قهوه هستید و آن را چیزی بیشتر از یک نوشیدنی انرژی‌بخش می‌دانید، احتمالا درباره تاریخچه پیدایش قهوه کنجکاو هستید. در این مقاله قرار است سری به زادگاه نوشیدنی محبوب جهان، یعنی کشور اتیوپی بزنیم و همه چیز را درباره قهوه این کشور یاد بگیریم. ارتباط اتیوپی با قهوه به قرن‌ها پیش بر می‌گردد و امروز، قهوه این کشور به عنوان یکی از محبوب‌ترین قهوه‌های دنیا شناخته می‌شود. قهوه اتیوپی، این محبوبیت را تنها مدیون نقش حیاتی‌اش در اصالت قهوه نیست، بلکه طیف گسترده طعم‌های خارق‌العاده این قهوه تأثیر بسزایی روی شهرت آن داشته است. 
این کشور بیشتر روی تولید قهوه عربیکا تمرکز دارد و مرغوبیت دانه‌های قهوه‌اش، مهر تأییدی بر شرایط عالی جغرافیایی و اقلیمی اتیوپی برای کشت قهوه می‌زند. از شیرینی قهوه منطقه سیدامای اتیوپی تا طعم‌های گلی و میوه‌ای یرگاچف، انواع و اقسام قهوه را در مناطق مختلف این کشور پیدا می‌کنید که با ذائقه شخصی شما سازگار باشند. در ادامه بیشتر درباره خصوصیات قهوه اتیوپی صحبت می‌کنیم تا راحت‌تر قهوه محبوب‌تان را پیدا و خریداری کنید.


تاریخچه قهوه در اتیوپی

تاریخچه پیدایش قهوه به کشور اتیوپی گره خورده و خیلی‌ها بر این باورند که قهوه برای اولین بار در این کشور مورد استفاده قرار گرفت. این داستان به قرن نهم میلادی بر می‌گردد و طبق روایت مردم خود اتیوپی، چوپانی جوان به نام کالدی از منطقه کافای اتیوپی، برای اولین بار قهوه را کشف کرد. کالدی روزی متوجه شد که بزهایش پس از خوردن گیلاس‌های قرمز گیاهی ناشناخته، پر انرژی و سرخوش رفتار می‌کنند. او که درباره این گیلاس‌ها کنجکاو شده بود، کمی از آنها را مصرف کرد و متوجه شد سرحال‌تر شده است. کالدی که از کشف خود خشنود بود، گیلاس‌ها را نزد گروهی از راهبان برد. آنها گیلاس‌ها را با احتیاط در آب داغ خیساندند و نوشیدنی‌ به دست آمده، به عنوان اولین نسخه از قهوه‌ای که امروزه می‌نوشیم، شناخته شد. این نوشیدنی نه‌تنها طعم خوبی داشت، بلکه به راهب‌ها کمک می‌کرد تا برای عبادات شبانه‌شان بیدار بمانند.
با این تفاسیر، داستان اصلی و دقیق کشف قهوه همچنان مبهم است و برخی دیگر معتقدند که قهوه برای اولین بار در یمن کشف شد. با اینکه داستان کالدی قرن‌هاست دهان به دهان می‌چرخد، صحت آن به درستی مشخص نیست. تنها موضوعی که از آن اطمینان داریم، نقش حیاتی یمن و اتیوپی در تاریخچه قهوه است. 
مردم اتیوپی سال‌ها بعد، از برداشت قهوه‌های وحشی به کشت قهوه در این کشور در قرن شانزدهم میلادی رسیدند. به مرور زمان روش‌های تولید قهوه در اتیوپی نیز پیشرفت کرد و این کشور کم کم به تجارت با باقی کشورها به خصوص یمن پرداخت. قهوه خیلی زود به شهرت بین‌المللی رسید و به عنوان یک نوشیدنی‌ محبوب و خاص شناخته شد. صنعت قهوه با گذر زمان به جزئی جدانشدنی از تاریخ و فرهنگ اتیوپی تبدیل شد و تا قرن نوزدهم، قهوه‌خانه‌های بسیاری در شهرهای مختلف برپا شد و همچنین مراسم‌های قهوه اتیوپی با روتین روزمره مردم گره خورد. این مراسم‌ها امروزه نیز اجرا می‌شوند و شامل فرایند برشته‌کاری دانه‌های قهوه، دم کردن آنها در ظروف سنتی و سپس نوشیدن آن در جمع عزیزان می‌شود.

تاریخچه قهوه


میزان تولید قهوه در اتیوپی

اتیوپی در حال حاضر چهارمین تولیدکننده بزرگ قهوه در جهان است و بیشتر روی ارائه دانه‌های قهوه بسیار مرغوب و کیفیت بالا تمرکز دارد. این کشور در سال گذشته حدود ۸.۳۵ میلیون کیسه ۶۰ کیلوگرمی قهوه تولید کرده و این مقدار تقریبا ۵٪ از تولیدات قهوه کل جهان را در بر می‌گیرد. تولیدات قهوه کشور اتیوپی شامل عربیکا می‌شود که گیاه بومی خود این کشور به حساب می‌آید. عربیکای اتیوپی در سطح جهانی به مرغوبیت شناخته می‌شود و میان قهوه‌دوستان به خصوص کسانی که قهوه تک خاستگاه استفاده می‌کنند، طرفداران بسیاری دارد. لازم به ذکر است که صنعت قهوه، بخش بسیار مهمی از اقتصاد کشور اتیوپی را شکل می‌دهد و منبع درآمد تعداد زیادی از مردم این کشور است. 

انواع قهوه در اتیوپی

نژاد عربیکا، بزرگترین عنصر صنعت قهوه در اتیوپی به حساب می‌آید و زیرگونه‌های متنوعی در این کشور دارد. بیشتر قهوه‌های اتیوپی با عنوان «هیرلوم» (Heirloom) شناخته می‌شوند. هیرلوم به طور کلی به گیاهانی گفته می‌شود که برای نسل‌ها در منطقه‌ جغرافیایی مشخصی کشت شده و خصوصیات و کیفیت اولیه خود را نگه داشته‌اند. از آنجایی که قهوه‌های اتیوپی، بازه گسترده‌ای از عطر و طعم‌ها را در بر می‌گیرند، دسته‌بندی کردن آنها به عنوان زیرگونه‌های خاص کار دشواری است و از این جهت برای بیشتر آنها عبارت هیرلوم به کار می‌رود. با این تفاسیر، می‌توان قهوه‌های اتیوپی را به دو دسته زیرگونه‌های JARC و زیرگونه‌های وحشی تقسیم کرد. در ادامه بیشتر این دو دسته را شرح می‌دهیم:
زیرگونه‌های JARC: این عبارت مخفف Jimma Agricultural Research Center یا مرکز تحقیقاتی کشاورزی جیماست که تلاش در تولید گونه‌های خاص قهوه دارد. این مرکز روی شناخت زیرگونه‌هایی مثل ولیشو (Wolisho) و دگا (Dega) تمرکز دارد که مقاومت بیشتری در برابر آفات و همچنین بازدهی بالاتری داشته باشند. روی هم رفته، مرکز جیما توانسته حدود ۴۰ زیرگونه قهوه را با هدف بهبود کیفیت قهوه اتیوپی پرورش دهد.
زیرگونه‌های وحشی: اتیوپی میزبان بیش از ۱۰ هزار گونه قهوه وحشی است که در جنگل‌های انبوه این کشور می‌رویند. یکی از شناخته‌شده‌ترین و گران‌ترین زیرگونه‌های وحشی اتیوپی، قهوه گشا یا گیشا (Geisha) است که به خطر طعم پیچیده و دلپذیرش، خواهان زیادی دارد و از قهوه‌های گران‌قیمت به حساب می‌آید.

محصولات پیشنهادی

طعم و عطر قهوه اتیوپی

خصوصیات قهوه هر منطقه از اتیوپی ممکن است با دیگری بسیار متفاوت باشد. مناطق قهوه‌خیز اتیوپی معمولا به سه ناحیه سیداما (Sidama)، یرگاچف (Yirgacheffe) و هارار (Harrar) تقسیم می‌شوند، اما مناطق مهم دیگری نظیر لیمو (Limu)، گوجی (Guji) و جیما (Djimma) نیز قهوه‌های با کیفیت و مرغوبی تولید می‌کنند. در ادامه با مشخصات و ویژگی‌های قهوه اتیوپی در مناطق معروف آن آشنا می‌شوید:
قهوه سیداما: مزارع قهوه سیداما در ارتفاعات قرار دارند و دانه‌های قهوه با اسیدیته متوسط تا بالا و بادی سنگین پرورش می‌دهند. این قهوه طعم پیچیده و شیرینی دارد و مزه خوبی در دهان باقی می‌گذارد. قهوه سیداما بیشتر بابت بادی و حس سنگینی‌ و خامه‌ای که در دهان ایجاد می‌کند، شهرت دارد.
قهوه یرگاچف: مرغوب‌ترین قهوه‌های عربیکای جهان را می‌توانید در منطقه یرگاچف پیدا کنید. قهوه این منطقه اسیدیته بالا با نت‌های طعمی گلی و میوه‌ای و ته‌مزه شکلاتی یا نارگیلی به همراه رایحه‌ای خارق‌العاده دارد.
قهوه هارار: قهوه این منطقه به خاطر بادی سنگین و آرومای کم‌نظیری که دارند، در ترکیب‌های قهوه اسپرسو استفاده می‌شوند. قهوه هارار معمولا اسیدیته میوه‌ای به همراه طعم یادهای گلی دارد. 
قهوه لیمو: قهوه‌های لیمو شاید کمتر شناخته‌شده باشند، اما دست کمی از کیفیت دیگر قهوه‌های اتیوپی ندارند. طعم قهوه این منطقه معمولا کشمشی و ادویه‌ای است و بادی متعادلی دارد. 
قهوه جیما: اگر به قهوه‌هایی با اسیدیته پایین علاقه دارید، قهوه جیمای اتیوپی را انتخاب کنید. قهوه این منطقه با طعم ادویه‌ای و شیرینی دلپذیر، از گزینه‌های خوب به حساب می‌آید.

عطر و طعم قهوه

بهترین روش دم‌آوری قهوه اتیوپی

بهترین روش دم‌آوری قهوه اتیوپی
برای دم کردن قهوه اتیوپی، بهتر است از روش‌هایی استفاده کنید که طعم‌های پیچیده و خاص آنها را حفظ کند. البته که عوامل دیگری مثل درجه برشته‌کاری را نیز در انتخاب روش دم‌آوری باید در نظر بگیرید. مثلا قهوه‌های منطقه سیدامای اتیوپی، گزینه خوبی برای دستگاه‌های اسپرسوساز هستند. با این تفاسیر، معمولا پیشنهاد می‌شود برای دم‌آوری قهوه اتیوپی، از روش‌های پور اور، فرنچ پرس و کلد برو استفاده کنید:
روش پور اور: ممکن است فیلترهای کاغذی که در این روش به کار می‌روند، از شدت نت‌های طعمی جذاب که دلیل اصلی محبوبیت قهوه اتیوپی هستند، بکاهند. با این حال، عصاره‌گیری آهسته قهوه در این روش باعث می‌شود تا عطر و طعم دانه قهوه به خوبی آزاد شود و اسیدیته بالا و شیرینی آن بیشتر به چشم بیاید. 
روش فرنچ پرس: در این روش دیگر خبری از فیلتر کاغذی نیست که نوعی برتری نسبت به روش قبل به حساب می‌آید. در این روش می‌توانید یک فنجان قهوه با بادی سنگین و غنی داشته باشید. 
روش کلد برو: اگر علاقه‌ای به اسیدیته قهوه اتیوپی ندارید، این روش انتخابی مناسب برای شماست. عصاره‌گیری قهوه در روش کلد برو در مدت زمانی طولانی انجام می‌گیرد و در نهایت شیرینی طبیعی قهوه و نت‌های طعمی جذاب آن استخراج می‌شود. 


سخن پایانی

کشور اتیوپی، نامی آشنا در ذهن همه دوستداران قهوه است که نه‌تنها به خاطر تاریخچه این نوشیدنی، بلکه بابت مرغوبیت قهوه‌هایش نیز شهرت دارد. قهوه‌های اتیوپی به هر کسی که دوست دارد تجربه‌ای متفاوت و البته با کیفیت از نوشیدن قهوه داشته باشد پیشنهاد می‌شود. با انتخاب درست روش دم‌آوری قهوه، می‌توانید نهایت لذت را از طعم‌های منحصربه‌فرد قهوه اتیوپی ببرید. به این منظور، کافی است میان انواع خاستگاه‌های قهوه در این کشور، منطقه‌ای که قهوه با خصوصیات مورد نظر شما را تولید می‌کند پیدا کنید.


سوالات متداول

۱. قهوه برای اولین بار در کدام کشور کشف شد؟
پاسخ دقیقی برای این سؤال در دسترس نیست، اما گفته می‌شود اتیوپی یا یمن اولین زادگاه‌های قهوه هستند.
۲. طعم قهوه اتیوپی چگونه است؟
خصوصیات قهوه اتیوپی بسته به محل کشت و روش فرآوری آن ممکن است رنج گسترده‌ای از نت‌های گلی و میوه‌ای را در بر بگیرد. 
۳. چرا قهوه اتیوپی گران است؟
مرغوبیت و هزینه بالای تولید قهوه اتیوپی، از دلایل گران بودن این قهوه است.

مقالات مرتبط

کشورهای تولید کننده قهوه روبوستا کدامند

از جمله معروف‌ ترین کشورهای تولید کننده قهوه روبوستا در جهان می‌ توان به کشورهای ویتنام، برزیل، اندونزی، هندوستان، اوگاندا، تانزانیا، لائوس، ساحل عاج و مالزی اشاره کرد.

کشورهای تولید کننده قهوه عربیکا کدامند؟

در این مقاله به بررسی کشور های تولید کننده قهوه عربیکا نظیر : برزیل، کلمبیا، اتیوپی، گواتمالا، ویتنام، مکزیک، هندوراس پرداخته ایم.

درباره موج های اول تا سوم قهوه بیشتر بدانیم

موج‌های اول تا سوم قهوه بیانگر دوره‌های مختلف تولید قهوه به‌ صورت صنعتی است. تا کنون سه دوره اصلی در این صنعت وجود داشته است.

نظرات کاربران
captcha

محصولات مرتبط

قهوه قهوه
دمنوش دمنوش