0
shortlogoخانه حساب کاربری سبد خرید0

آیا مصرف قهوه در دوران بارداری ضرر دارد؟

  • انتشار : 1403/07/12
  • نویسنده : زهرا پرخید
  • 886

آیا مصرف قهوه در دوران بارداری بر رشد جنین تاثیر می‌گذارد؟

اگر شما یک خانم باردار و عاشق قهوه هستید، شاید بهتر باشد که به نوشیدن روزی یک فنجان قهوه دیکف اکتفا کنید. همه ما می‌دانیم که کافئین یک محرک است که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می‌گذارد، اما دقیقاً چه تأثیری بر بارداری دارد؟ طبق مطالعاتی که اخیرا صورت گرفته، مصرف بیش از 200 میلی گرم کافئین در دوران بارداری ممکن است بر رشد جنین تأثیر منفی بگذارد.

مصرف بالای کافئین، موجب بالا رفتن ریسک سقط جنین و یا وزن پایین نوزاد هنگام تولد می‌شود. باید مراقب باشید که مجموع کافئین تمام موارد مانند قهوه، نوشابه، چای و شکلات که در طول روز میل می‌کنید، بیش از 200 میلی گرم نشود.

هدف این مقاله بررسی اثرات کافئین بر رشد جنین، خطرات مربوط به سلامت جنین و اقدامات احتیاطی است که باید انجام دهید. 

کافئین چیست؟

کافئین محرکی است که در بسیاری از نوشیدنی‌ها و غذاها از جمله قهوه، چای، نوشابه و شکلات یافت می‌شود. باعث می‌شود احساس هوشیاری و بیداری بیشتری داشته باشیم و به نوعی تمرکز را بالا می‌برد. اما نکته منفی‌ای که وجود دارد این است که کافئین ادرارآور است و تکرر ادرار می‌آورد؛ در نتیجه آب بدن کم می‌شود! البته بهتر است بدانید که قهوه انواع مختلفی دارد و حتی نوع دم‌آوری آن هم بر میزان کافئین اثر دارد. برای آن که بدانید کدام قهوه بیشترین کافئین را دارد، این مقاله را مطالعه کنید.

مصرف قهوه در بارداری

کافئین چگونه بر بارداری تأثیر می گذارد؟

به طور کلی به زنان باردار توصیه می‌شود که مصرف کافئین خود را محدود کنند تا از این بابت مطمئن باشند که به جنین آسیبی نمی‌رسد. کافئین می‌تواند از جفت عبور کند و بر میزان رشد جنین تأثیر بگذارد. برخی از مطالعات نشان می‌دهد که مصرف زیاد کافئین در دوران بارداری می‌تواند منجر به وزن کم نوزاد هنگام تولد و یا حتی سقط جنین شود.
تحقیقات نشان می‌دهد زمانی که صدک نوزادان مادرانی که روزانه بیشتر از 200 میلی گرم کافئین دریافت می‌کردند؛ در مقایسه با نوزادانی که مادران آنها کافئین دریافت نمی‌کردند، در پایین‌ترین صدک هستند. در این مطالعه سن بارداری مادرانی که کافئین دریافت می‌کردند و آنها که کافئین دریافت نمی‌کردند، یکسان انتخاب شده بود.
اعتقاد بر این است که کافئین باعث انقباض رگ‌های خونی در رحم و جفت می‌شود که خون‌رسانی به جنین را کاهش می‌دهد و رشد را مهار می‌کند. علاوه بر این، محققان بر این باورند که کافئین به طور بالقوه می‌تواند هورمون‎های استرس جنین را مختل کند و نوزادان را در معرض خطر افزایش سریع وزن پس از تولد و چاقی، بیماری‌های قلبی و دیابت در آینده قرار دهد.
یکی از مطالعاتی که اخیرا در مورد تاثیر کافئین بر بارداری صورت گرفته؛ تجزیه و تحلیل 2000 زن با تنوع نژادی و قومیتی مختلف از هفته 8 تا 13 بارداری بوده است. آنها دریافتند که نوزادان متولد شده از زنانی که دارای بالاترین سطح کافئین در خون بودند، در بدو تولد به طور متوسط 84 گرم سبک‌تر بودند و از نظر اندازه دور سر و دور ران کوچک‌تر بودند.
البته نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است در این مطالعه، فاکتورهای تاثیرگذار دیگری وجود داشته که در نظر گرفته نشده‌اند. عواملی مانند تغییر کافئین نوشیدنی‌های مختلف و سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری، از جمله مواردی ست که در نظر گرفته نشده. بنابراین، به تحقیقات بیشتری برای درک و نتیجه‌گیری کامل از اثرات کافئین بر رشد جنین نیاز است.

مطالعه بیشتر: تاثیر قهوه بر تناسب اندام

چه چیزی را جایگزین نوشیدنی‌های کافئین‌دار کنید؟

آمار نشان می‌دهد که 46% از عاشقان قهوه زنان هستند. خب، این عاشقان قهوه در دوره بارداری، باید به طور کلی خرید قهوه را کنار بگذارند؟ خانم‌های باردار همچنان می‌توانند از قهوه لذت ببرند، اما بدون کافئین! قهوه و هر نوشیدنی‌ کافئین‌داری که تا قبل از بارداری مصرف می‌شد، باید کنار گذاشته شود و در طی بارداری از نوع بدون کافئین آن استفاده شود. قهوه دیکف و یا دمنوش‌های گیاهی می‌توانند بهترین جایگزین‌ها باشند. قهوه بدون کافئین یا دیکف، دارای طعم و مزه متفاوتی نیست و همان حس و لذت قهوه معمولی را ایجاد می‌کند. بنابراین، انتخاب قهوه دیکف، چای بدون کافئین یا صرفاً روی آوردن به آب، جایگزین مناسبی برای نوشیدنی‌های حاوی کافئین است.

تاثیر کافئین بر نوزاد و دوران شیردهی

آیا در دوران شیردهی می‌توان قهوه خورد؟

مادران شیرده نیز باید مراقب میزان مصرف کافئین باشند، زیرا کافئین می‌تواند از طریق شیر مادر بر نوزاد تأثیر بگذارد. به طور کلی مصرف 300 میلی گرم کافئین در روز برای مادران شیرده بی‌خطر است.

هیچ راهی برای خوردن قهوه در دوران بارداری وجود ندارد؟

همانطور که گفته شد، اگر می‌خواهید از خواص قهوه بهره‌مند شوید، به شرط اینکه میزان کافئین فنجان شما کمتر از 200 میلی گرم باشد، هیچ آسیبی به جنین نمی‌رساند. اما به دلیل این که احتمال خطا و عدم تشخیص صحیح میزان کافئین وجود دارد، توصیه بر این است که به طور کلی نوشیدنی‌های دیگر را جایگزین نوشیدنی‌های کافئین‌دار کنید؛ مانند قهوه دیکف.
اگر خوردن قهوه دیکف یا بدون کافئین برای شما سخت است و اصرار دارید که همچنان قهوه کافئین‌دار میل کنید، حتما با پزشک خود مشورت کنید، زیرا شرایط و مراقبت‌های هر خانم بارداری با دیگری متفاوت است. به طور کلی گاهی اوقات، دانستن میزان دقیق کافئین غذاها و نوشیدنی‌ها ممکن نیست، بنابراین مشورت با یک فرد متخصص می‌تواند ایمن‌ترین گزینه برای شما و نوزادتان باشد.

نظرات کاربران
captcha
فاطمه ربیعی
من برای این موضوع با دکتر مشورت کردم و با توجه به اینکه دوران بارداری سختی دارم، بهم گفت بهتره که قهوه نخوری و این برای من خیلی سخته. از وقتی نشستم تو ماشین هی دارم این آهنگه رو گوش میدم که میگه تو رو داشتن دیگه خواب و خیاله...!
ثبت پاسخ

(0)
(0)

دنیا
من به معنای واقعی معتاد به قهوه‌م و 3 ماه اول بارداری خیلی برام سخت بود که قهوه نخورم. بعد از 3 ماهم کم میخوردم تازه اونم به صورت رقیق شده. خداروشکر مشکلی نبود و برای بارداری بعدیم هم همینکارو میکنم.
ثبت پاسخ

(0)
(0)

فهرست
قهوه قهوه
دمنوش دمنوش