- انتشار : 1403/08/19
- نویسنده : سارا رمضانی
- 66
اگر از نوشیدن قهوه تلخ و یکنواخت خود خسته شدهاید، قهوه کنیا با عطر و طعمی پیچیده و شیرین مناسب شماست. یک فنجان از این قهوه، شما را به سفری در طبیعت زیبای کنیا و فرهنگ غنی مردمش میبرد. قهوه کنیا بابت اسیدیته بالا و طعمیادهای خاصش میان قهوهدوستان حرفهای شهرت بسیاری دارد. صنعت قهوه این کشور تا به امروز، مسیر پر پیچ و خمی را پیموده تا حالا بتوانیم قهوه کنیا را به عنوان یکی از مرغوبترین قهوههای جهان معرفی کنیم. از به وجود آمدن زیرگونههای قهوه مشهور در زمان استعمار انگلستان گرفته تا مقاومت قهوه کنیا در برابر آفات و تولید زیرگونههای مقاوم جدید، همگی گوشهای از تاریخچه صنعت قهوه در این کشور به حساب میآیند. قهوه کنیا بیشتر دارای رایحه و تهمزه گلی و میوهای است و برای لذت بردن از این نوتها بهتر است از روشهای غوطهوری برای دم کردن آن استفاده کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا ابتدا کمی با تاریخچه و سپس ویژگیها و خصوصیات قهوه کنیا آشنا شوید.
کنیا تولیدکننده زیرگونههای خاصی از قهوه است که در سراسر جهان به مرغوبیت و کیفیت شناخته میشوند. محبوبترین انواع قهوه در کنیا عبارتاند از:
به گفته محققان، منشأ بیشتر زیرگونههای قهوه کنیا از قهوه بوربون (Bourbon) است که خود گونهای از قهوه عربیکا به حساب میآید. این زیرگونهها ابتدا در آزمایشگاههایی به وجود آمدند که دولت بریتانیا در کنیا احداث کرده بود؛ اما تحقیقات حتی پس از استقلال کنیا ادامه پیدا کرد و منجر به وجود آمدن زیرگونههای جدیدی از قهوه کنیایی شد. زیرگونههای SL28 و SL34 از مواردی بودند که در دهه ۱۹۲۰ میلادی در آزمایشگاهها به وجود آمدند و تا به امروز از محبوبترین انواع قهوه کنیایی به حساب میآیند.
پس از شیوع بیماری و آفات قهوه در اواخر دهه ۱۹۶۰، مرکز تحقیقات قهوه در کنیا تأسیس شد و زیرگونههایی مقاوم به آفات نظیر Ruiru 11 و Batian تولید کرد که از نظر کیفیت دست کمی از زیرگونههای پیشین نداشتند. این دو زیرگونه قهوه از افتخارات ملی کنیا پس از استقلال این کشور به حساب میآیند.
کشور کنیا، مناطق قهوهخیز زیادی دارد که از زمینهای مرتفع کوهستانی تا مزارع درون دره ریفت را در بر میگیرند. دانههای قهوهای که از مناطق مختلف این کشور به دست میآیند، هر کدام ویژگیهای مختص به خود را دارند و از دیگری متفاوت هستند. ارتفاع مزارع، آب و هوا و نوع خاک از عواملی هستند که سبب به وجود آمدن این تفاوتها در خصوصیات قهوههای مناطق مختلف میشوند. مناطق کنیا که برای کشت قهوه شرایطی مساعد دارند، معمولا به ۵ دسته تقسیم میشوند که در ادامه معرفی میکنیم:
ناحیه مرکزی: بخش بزرگی از مرغوبترین قهوههای کنیا از ناحیه مرکزی و از مناطقی مثل نیری (Nyeri)، کیامبو (Kiambu)، مورانگا (Murang’a) و امبو (Embu) تأمین میشود. دانههای قهوه این ناحیه معمولا اسیدیته بالا یا به اصطلاح برایت، بادی متوسط تا سنگین و طعمهای پیچیده شامل مرکبات و نوتهای گلی دارند.
ناحیه شرقی: قهوه برای اولین بار در کشور کنیا در این ناحیه معرفی و شناخته شد. کشت قهوه در ناحیه شرقی نسبت به مرکزی کمتر و کند صورت میگیرد، اما نمیتوان منکر مرغوبیت قهوههای این ناحیه شد. ناحیه شرقی شامل مناطقی مثل ماچاکوس (Machakos) و ماکونی (Makueni) میشود. از خصوصیات قهوه ناحیه شرقی کنیا میتوان به طعم ملایم با نوتهای آجیلی، شکلاتی و کمی میوهای اشاره کرد.
ناحیه دره ریفت: دره ریفت کنیا که بابت چشماندازهای طبیعی شهرت دارد، میزبان مزارع قهوه بسیاری است که شرایط مناسب برای کشت این گیاه دارند. در این ناحیه که شامل مناطقی مثل ناندی (Nandi)، کریچو (Kericho) و بومت (Bomet) میشود، بیشتر قهوههای Batian و Ruiru 11 تولید میشوند. قهوه ناحیه دره ریفت با اسیدیته و بادی متوسط و طعمیادهای گلی شناخته میشود.
ناحیه غربی: مزارع قهوه غرب کنیا در شهرهایی نظیر ویهیگا (Vihiga)، بونگوما (Bungoma) و کاکامگا (Kakamega) قرار دارند که قهوههایی با کیفیت و خوشطعم با اسیدیته متوسط و نوتهای طعمی مرکباتی تولید میکنند.
ناحیه نیانزا: این ناحیه شامل مناطق کیسی (Kisii)، ترانسمارا (Transmara)، نیامیرا (Nyamira)، هوما بی (Homabay) و میگوری (Migori) میشود که شرایط عالی برای کشت قهوه دارند. قهوه این ناحیه دارای خصوصیاتی مثل اسیدیته متعادل، بادی متوسط و طعمی شیرین با نوتهای مرکبات، کارامل و میوهای است. زیرگونه K7 که از انواع کمیابتر قهوه در کنیاست، در منطقه کیسی کشت میشود.
قهوه کنیا به اسیدیته بالا و طعم پیچیدهاش شهرت دارد و مناسب افرادی است که ترشی قهوه را میپسندند. با این حال، برای اینکه نهایت لذت را از خصوصیات قهوه کنیایی ببرید، لازم است روش درست برای دمآوری آن را انتخاب کنید. به خاطر اسیدیته بالای دانههای قهوه کنیا، بهتر است روشهای دمآوری به سبک غوطهوری را امتحان کنید. در این روشها، طعم خاص قهوه کنیا به خوبی استخراج میشود، بدون اینکه اسیدیته بالای آن به نوشیدنی غالب شود.
تهیه قهوه با فرنچ پرس یا ایروپرس، از روشهای پیشنهادی برای تهیه قهوه کنیا است. با استفاده از این دو روش میتوانید عطر و طعم دلپذیر با نوتهای گلی و میوهای قهوههای کنیا را از دل دانهها بیرون بکشید. اگر ترجیح میدهید قهوه شما اسیدیته کمتری داشته باشد، میتوانید از روش کلد برو نیز استفاده کنید که یکی دیگر از روشهای غوطهوری به حساب میآید.
قهوه کنیا با عطر و طعم بیرقیب، یکی از محبوبترین قهوهها در جهان به حساب میآید. آغاز مسیر صنعت قهوه در کنیا در دوران استعماری این کشور شروع شد و کمکم به قدری پیشرفت کرد که بتواند جایگاه خود را در بازار جهانی بالا بکشد. شرایط متفاوت مناطق مختلف قهوهخیز کشور کنیا باعث شده تا دانههای قهوه هر منطقه خصوصیات منحصر به فرد خود را داشته باشند. در نهایت فرقی نمیکند برای لذت بردن از نتهای طعمی قهوه کنیا از روش فرنچ پرس، ایروپرس یا کلدبرو استفاده کنید، در هر صورت حسی خاص و تکرارنشدنی را با قهوه کنیا تجربه خواهید کرد.
1.قهوه کنیا چه طعمی دارد؟
قهوه کنیا معمولا اسیدیته بالایی دارد و بسته به خاستگاه قهوه شما ممکن است طعمیاد گلی و میوهای یا کاراملی و آجیلی داشته باشد.
۲. بهترین روش دم کردن قهوه کنیا کدام است؟
روشهای غوطهوری نظیر فرنچ پرس، ایروپرس و کلد برو، بهترین روشها برای تهیه قهوه کنیا هستند.
۳. چرا قهوه کنیا گران است؟
تولید قهوه کنیا بابت عواملی مثل مراقبت مداوم و نیروی انسانی زیاد، هزینه زیادی میبرد.
دم کردن قهوه با استفاده از کمکس باعث میشود تا خواص قهوه به صورت کامل حفظ شده و قهوهای خوش طعم با کیفیتی عالی برای شما آماده شود.
دم آوری قهوه فرانسه با فرنچ پرس به زبان ساده شامل چهار مرحله آسان است: پودر قهوه را داخل فرنچ پرس بریز، آب داغ را اضافه کن، کمی صبر کن و پیستون را فشار بده! به همین سادگی یک فنجان قهوه فرانسه خواهید داشت
در این مقاله در رابطه با روش های دم آوری قهوه و انواع ابزار دم آوری و نحوه کارکرد آن ها صحبت میکنیم.